Sürüş İzlenimi | Volkswagen Tiguan Allspace

Volkswagen, 7 koltuklu SUV’ların savaşına Tiguan Allspace ile dahil oldu. Tiguan’dan daha fazla alan vaat eden Allspace, sunduğu artılarıyla işleri kızıştıracak gibi görünüyor.

Volkswagen’in kompakt SUV sınıfında uzun zamandır mücadele veren modeli Tiguan, markanın yedi koltuklu SUV planına doğrudan dahil oldu.  Birçok rakibinin farklı isimlerle lanse ettiği fazladan koltuklu modellerine karşılık sadece “Allspace” takısını kullanmayı seçen Volkswagen, asıl farkı Tiguan’ın ebatlarında yaratmayı seçti.

Standart modele göre; toplam uzunluğunda 21.6 santim fazlalığı bulunan Allspace, tasarım detaylarında bu ciddi uzamayı kolayca sindirmişe benziyor. Kendini sadece hatırı sayılır miktarda uzayan arka kapılarından ve bir miktar uzayan kaputundan ele veren otomobil, arka bölümdeki “Allspace” yazısı olmasa standart bir Tiguan’dan çok da farklı görünmüyor. Otomobilin uzatılan burun tasarımı ise orantısız bir büyümenin önüne geçmeyi başarıyor.

Altyapısındaki uzamayı 11 santim ile sınırlı tutan Allspace, adından da anlaşılacağı üzere temelde daha fazla alan sunmak için kurgulanmış bir yaşam alanına sahip. Standart modelden daha uzun diz mesafesi, üçüncü sıra koltuklar ve devasa bagaj hacmi ise değişimin temel taşlarından. 

Tiguan’ın mevcut modelinde bile fazlasıyla yeterli bulduğumuz diz mesafesi Allspace’de 6 santim daha fazla. Her biri öne ve arkaya gidebilen ve neredeyse tamamen yatabilen ikinci sıra koltuklarla farklı senaryolar için otomobili uygun hale getirmenize olanak tanıyan Allspace, üçüncü sıra koltukların kullanılmadığı durumlarda 730 litre gibi devasa bir bagaj hacmi sunuyor. Standart modelden 115 litre fazla bagaj alanı, ikinci ve üçüncü sıra koltukların yatık olduğu durumlarda 1920 litrelik bir hacime ulaşıyor. Daha iyi anlamanız için şöyle söyleyebiliriz; 1.80 boyundaki yetişkin tüm koltukları yatırdıktan sonra Allspace’nin arka bölümüne uzandığında ayakları bagaj kapağına, kafası ise ön koltuklara değmiyor.

Tabi ki 5 metrenin altında kalan uzunluk üçüncü sıra koltuklarda ferah bir yaşam alanı oluşmasının önünde engel olarak duruyor. Şu bir gerçek ki; bu segmentteki tüm otomobiller üçüncü sıra koltuklarda uzun boylu yetişkenler için yeterli alana sahip değil. Fakat Tiguan Allspace sınıfının nerdeyse en uzun aks mesafesine sahip modeli olarak yine de elinden gelen cömertliği göstermeye çalışıyor. Muhabirimiz Mücahit ise 1.82’lik boyuyla muhtemelen ikinci sıra koltuklarda olmayı tercih ederdi.

Birçok yedi koltuklu modelde üçüncü sıra koltukları aktif hale getirdiğinizde elinizde kalan arka bagaj örtüsü mekanizması Allspace’de bagaj zemini altında kolayca gizlenebiliyor. Bagaj bölümünün kenarına yerleştirilen çıkarılabilir LED aydınlatma ve kolay açılır elektrikli bagaj kapağı gibi donanımlar da otomobilin tüm bu fonksiyonelliğine önemli bir katkı sağlıyor. Allspace’in küçük ama önemli detaylarla kullancılarını etkilemeye çalıştığı ortada ki bunda başarılı da oluyor.

Allspace’in motor gamında  1.4 litrelik TSI ACT benzinli ve 2.0 litrelik TDI dizel motoru bulunduran Volkswagen, dizel modeli sadece 4Motion dört tekerlekten çekiş sistemiyle birlikte kullancılara sunuyor. Bizim kullanma fırsatı bulduğumuz; Aktif Silindir Teknolojisi’ne sahip Allspace ise toplam 150 bg güce ve 250 Nm torka sahip. 100 kilogramlık ağırlık fazlalığına rağmen performans anlamında dikkat çeken herhangi bir eksiği bulunmayan otomobil, ACT teknoloji sayesinde 7 lt/100km’lik tüketim verisine imza atabiliyor. Agresif kullanımların faturası ise çift haneli tüketim rakamlarıyla kendini gösteriyor.

Artan ebatlara ve ağırlığa rağmen sürüş konforunu korumayı başaran Allspace, bolca donanımla birlikte rafine ve sessiz bir sürüş sunmayı başarıyor. 213.146 Tl’lik fiyat etiketi ise rakipleriyle mücadele etmesi için gereken fırsatı kendisine veriyor.

Yazı: Mehmet Akif Doğan

Fotoğraf: Gürkan Çağlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir