2016 Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl ödenir?

 

Yılda iki part halinde ödenebilen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için son günler yaklaştı. Gelir İdaresi’nin internet sitesini kullanarak ödeyebildiğiniz verginiz, bir çok bankanın mobil bankacılık uygulamasıyla da gerçekleştirilebiliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi sahip olduğunuz aracın modeline ve motor hacmine göre değişim gösteriyor. Ayrıca her yılın Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit olarak ödenebiliyor. Peki ya MTV nasıl ödenir gelin hep birlikte inceleyelim.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi için ilk etapta sorgulama yapmanız gerekebilir. Aracınıza ait vergi miktarını verdiğimiz linkten inceleyebilirsiniz.

http://bit.ly/MotorluTasitlarVergisiSorgulama

 

Motorlu Taşıtlar Verginizi ödemek için ilk etapta www.gelirler.gov.tr sayfasını ziyaret etmemiz gerekiyor. Sayfa açıldığında sağ alt köşede bulunan “Borç Sorgulama ve Ödeme” kutucuğunu işaretleyip MTV Borcu linkini tıklayarak devam ediyoruz.

 

2016 yılı itibari ile MTV ödemek için bazı güvenlik sorularını cevaplamanız gerekiyor. İlk ekranda TC numaramızı, doğum tarihimizi, annemizin evlenmeden önceki soyadının 1. Ve 2. Harflerini içeren bilgileri sisteme girmeniz gerekiyor.

 

Sorular sadece bunlarla da sınırlı değil. Bunların yanında eşiniz, anneniz, babanız gibi 1. Dereceden akrabalarınızın herhangi birinin TC kimlik numarasını da girmenizi  talep ediyor. Son olarak doğrulama kodunun girildiği kutucuğu da tamamlayıp işlemimize devam ediyoruz.

 

Bu işlemlerden sonra sahip olduğunuz aracın plaka bilgisi otomatik olarak ekranda çıkıyor. Eğer üzerinize kayıtlı birden fazla araç mevcut ise, menüden doğru olan aracı seçip ödeme işleminizi devam ettirmeniz gerek. Seçimi yaptıktan sonra Sorgula ve Öde tuşuna basıyoruz.

 

Daha sonra gelen ekranda. Sahip olduğumuz aracınız ile ilgili ödenmemiş borçlarınız çıkıyor. Ödemek istediğiniz borçları seçmeniz gerekiyor. Bunun yanında o borca ait ödeme planını da tıklayarak seçiyoruz.

 

Ekrana yansıyan ödeme listesine ekleneceği ile ilgili uyarıyı “evet” butonuna tıklayarak devam ediyoruz. Sonraki adımda “Tamam” butonuna tıklayarak 2016 Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme işlemimizi devam ettiriyoruz.

 

Sonrasında sistem sizi bir önceki sayfaya geri döndürüyor. Burada ödeme yapacağınız bedeller listeleniyor. Son noktada ödemek istediklerinizi seçip “Kart İle Öde” butonuna tıklıyoruz.

 

Devamında sistem sizi kredi kartı ödeme ekranına yönlendiriyor. Bu ekranda kart bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde doldurup “ÖDE” tuşuna basıyoruz.

 

“3D Secure” yani 3 boyutlu güvenlik uygulamasının devreye girdiğini göreceksiniz.Cep telefonunuza onay kodunu gönderme işlemini başlattıktan kısa süre içinde kod size ulaşacak. Burada cep telefonunuza gelen onay kodunu ekranda açık olan kutucuğa girmeniz gerekiyor. Sonrasında bu işlem gerçekleştirmenin ardından 2016 Motorlu Taşıtlar Verginizi ödemiş oluyorsunuz.

Ekranda ödeme işleminiz gerçekleşti mesajını görmeniz gerekiyor. Aksi halde bankanız veya kredi kartınızdan kaynaklı sorunlar nedeniyle 2016 Motorlu Taşıtlar Verginiz ödenmemiş olabilir. İşlem gerçekleştirildikten sonra size barkodlu dekont linki yaratılıyor. Bulinke tıklayarak dosyayı saklamanızı öneririz. Herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız, bu belge sizin ödeme yaptığınızı ibraz etmenizi sağlayacak. Birde unutmadan 2016 Motorlu Taşıtlar vergisi Temmuz ayı ödemesi için son gün  31 Temmuz 2016. Cezaya kalmadan MTV ödemenizi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.

 

Kazasız sürüşler.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir